Crème Fraiche-gravad strömming med rostad palsternacka  
Ingredienser för 4 personer

Strömming:
400 g strömmingsfilé
3 dl vatten
1 dl ättika
3 msk strösocker
2 tsk salt
3 dl crème fraiche

Rostad palsternacka:
2 jämnstora palsternackor, skalade
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl matolja
salt
nymald svartpeppar

Servering:
löjrom
dillkvistar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
1. Drag skinnet av strömmingsfiléerna. Blanda vatten, ättika, strösocker och salt i en bunke. Rör tills sockret har löst sig. Tillsätt strömmingen och låt den dra i lagen ca 4 timmar. Häll crème fraiche i kaffefilter och låt den rinna av medan strömmingen drar i lagen. Tag upp strömmingen ur lagen och låt rinna av i durkslag. Blanda strömmingen med den avrunna crème fraichen.

2. Sätt ugnen på 200°C. Skär palsternackorna i fyra bitar på längden. Vänd runt dem i olja, vitlök, salt och peppar i en ugnsfast form. Rosta dem i ugn ca 8 min.

Servering:
Placera rostad palsternacka på tallrik. Lägg på strömming och toppa med löjrom. Garnera med dillkvist.

Dryck:
Prova gärna med en ljus lager som inte har alltför stor beska och ett lätt kryddat brännvin med dill eller kummin som harmonierar fint till rätten. En veteöl med sin tydliga fruktighet passar de milda smakerna väl. Vill man servera vin till är ett vitt att föredra, gärna ett halvtorrt ur smaktyperna friskt & fruktigtoch druvigt & blommigt.