Bouillabaisse med rouille
Ingredienser för 4 personer
2 kg blandad färsk fisk i säsong, t ex kolja, spätta och hälleflundra
1 kg färska blåmusslor med skal
2 schalottenlökar
3½ dl torrt, vitt vin
timjan
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 dl olivolja
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
2 pkt saffran (1 gram)
strimlat skal av ½ apelsin
2 liter fiskbuljong
salt och peppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Rensa och putsa fiskarna. Skär dem i stora bitar. Spara eventuellt skroven till buljongkok.

2. Rensa och skrapa musslorna. Kontrollera att de är slutna, eller att de sluter sig när du till exempel knackar musslorna mot diskbänken. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull. Häll på 1 dl vin. Tillsätt timjan. Koka på medelvärme i ca 5 minuter.

3. Skala och hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs grönsakerna i olivoljan i en rymlig kastrull utan att de tar färg, ca 10 minuter. Tillsätt resten av vinet, lagerblad, krossade tomater, saffran, apelsinskal och buljong. Häll på kokspadet från musslorna. Låt koka ihop på medelvärme ca 20 minuter.

4. Lägg i fisksorterna efter koktid. Den som tar längst tid först osv. Låt sjuda tills fisken precis är klar, den ska inte koka sönder. Smaka av med salt och rikligt med peppar.

Servering:
Servera bouillabaissen med rouille » och vitt bröd.

Dryck:
Traditionellt serveras ett glas kylt rosévin till denna mustiga fisksoppa. Det är också gott med ett fylligt & smakrikt, torrt vitt vin av druvan chardonnay. Chardonnay är av någon anledning väldigt gott till saffran.