Gör så här
Svampen:
(Svampen bör helst tillagas en eller ett par dagar innan den ska serveras).
Putsa och skölj svampen. (Är svamparna små kan de vara hela. Större svampar
delas i bitar. Torkade vattenläggs). Koka upp lagen i en kastrull. Lägg i
svampen och låt den småkoka i cirka fem minuter. Dra kastrullen av värmen. Smaka
av med lite salt. Häll svampen med sin lag i en skål eller glasburk och ställ i
kylskåp.
Skarpsåsen:
Lägg äggulorna i en skål. Tillsätt vinägern och senapspulvret. Mosa och rör om
så att de blir en slät massa utan klumpar. Rör ner den vispade grädden. Smaka av
med salt och kontrollera senapsstyrkan. (Det ska vara lite sting i såsen).
Svartrötterna:
Borsta bort jorden från svartrötterna. Skala dem och dela i bitar om de är
stora. Lägg dem efterhand i citronvatten så att de inte mörknar. Koka upp
lättsaltat vatten och lägg i rötterna. (För unga svartrötter är koktiden 15-20
minuter, för äldre lite längre. Pröva med en sticka om de är mjuka.) Dra
kastrullen av värmen. Lägg svartrötterna i en skål tillsammans med smöret och
hackad persilja.
Fisken:
Salta gösfiléerna. Vänd dem i mjöl och sedan i uppvispat ägg. Stek dem vackert
bruna på medelvärme.
Servering: Lägg upp dem på ett varmt fat. (Steksmöret ska inte var
med). Servera med kokt, gärna pressad, potatis.
Dryck: På grund av att syran i skarpsåsen är så genomträngande passar en ljus lageröl
allra bäst. Vill du prova ett vitt vin kan ett halvtorrt sådant vara ok.
|