Nori maki rullar gör man med hjälp av en särskild bambumatta som ofta finns
där man säljer asiatiska livsmedel. Lägg ut sushiriset på noribladet (som ligger
på bambumattan), lägg fyllningen i mitten av riset. Gör en rulle med hjälp av
bambumattan, tryck till lite och skär sist upp rullen i ca 20 skivor.
Hur
man rullar en norimaki är svårt att beskriva med ord, men du kan se bilder på
hur man gör här »
Lättrimmad röding med wasabi & gurka:
Tina filén, salta och sockra och låt dra i 1 timme. Skär den på längden i
stavform. Skala och kärna ur gurkan och skär i stavar. Bred lite wasabi på riset
innan röding och gurka läggs på.
Räkor med färsk spenat & pepparrot:
Hacka räkorna i bitar och blanda dem med majonnäsen. Skölj och torka spenaten
och lägg på riset tillsammans med räkorna och riven pepparrot.
Kyckling med avokado & marinerad ingefära:
Klappa in sesamfrön i kycklingfilén, stek den på medelvärme i en panna med lite
smör tills den är genomstekt men absolut inte torr inuti. Låt svalna och skär
den i tunna skivor på längden. Skär även avokadon i tunna skivor. Lägg riset på
noribladet och kyckling, avokado och ingefära ovanpå.
Dryck:första hand sake (japanskt risvin) till
dessa rullar. Men det blir också gott med ett veteöl eller ett friskt & fruktigt
torrt, vitt vin
|