Grön thaicurry med lax och spenat
Ingredienser för 4 personer
600 g skinn- och benfri laxfilé
2-3 morötter
1/2 purjolök
1 grön chilifrukt
1 vitlöksklyfta
50 g färsk ingefära
2 stjälkar citrongräs
2 msk matolja
3 limeblad
2 tsk fisksås
3 tsk grön currypasta
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl vatten
1/2 tsk salt
150 g färsk spenat

Till servering:
1 lime
färsk koriander
jasminris

Skriv ut denna sida
   

1. Skär laxen i 2-centimeterstora kuber. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skölj och skär purjolöken på snedden i halvcentimetertjocka skivor. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Krossa citrongräset med t ex ett knivskaft.

2. Fräs morot, purjolök, chili, vitlök och ingefära i olja 1 minut på stark värme. Tillsätt limeblad, fisksås, citrongräs och currypasta, fräs ytterligare 1 minut. Slå på kokosmjölk och vatten, salta. Låt sjuda cirka 10 minuter.

3. Tillsätt lax och spenat och sjud cirka 3 minuter, rör om försiktigt. Lyft bort citrongräset före servering.

Servering: Servera med jasminris, limeklyfta, koriander och gurksallad.

Dryck: Vin, välj med fördel ur smaktypen druviga & blommiga. Ett veteöl, som med sin kryddighet och nästan obefintliga beska är mycket lyckat.