Kokta musslor med tomat- och fänkålssalsa
Ingredienser för 4 personer
1 kg färska blåmusslor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk fänkålsfrö
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
1 msk olivolja till stekning

Salsa:
4 tomater
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
rivet skal och saft av 1/2 citron
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk salt
1 krm strösocker
svartpeppar

Topping:
ev. rivet citronskal

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Rensa musslorna. Skrapa dem rena under kallt rinnande vatten och knacka försiktigt på dem som är öppna. Om de inte sluter sig ska de slängas. Skala och hacka löken. Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt fänkålsfrö, vitt vin och musslor. Koka upp och låt musslorna ångkoka under lock 3–4 min eller tills de öppnat sig. Släng dem som inte öppnat sig. Ställ åt sidan så länge.

2. Dela tomaterna på hälften och gröp ur kärnhuset med en sked. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i olivoljan. Tillsätt tomathack, skal och saft av citron, fänkålsfrö samt salt och socker. Rör om. Smaka av med svartpeppar.

3. Dela musslorna. Pilla loss dem ur skalen och lägg en sked tomatsalsa i musselskalet. Toppa med musslan och eventuellt lite rivet citronskal.

Dryck:
Prova att dricka någon anissprit till, 1/3 sprit, 1/3 vatten och 1/3 is är rätt proportioner. En ljus lager är också gott till!