Svamp- och vitlökssoppa med citronkrutonger
Ingredienser för 4 personer
200 g fryst svamp, eller 50 g torkad kantareller eller karljohan
6 vitlöksklyftor
2 msk olivolja med kraftigare karaktär
2 msk torr sherry (fino)
4 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Citronkrutonger:
1 minibaguette
1 msk olivolja
1/2 citron
1 tsk flingsalt

Garnering:
persilja (eller körvel)

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Värm ugnen till 200° Dela svampen i mindre bitar, skala och skiva vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken i en kastrull med 1 msk olivolja. Tillsätt svampen och fräs ytterligare en stund.

2. Slå på sherry, buljong och grädde. Koka ihop på svag värme i 10 minuter. Mixa soppan slät och sila den. Smaka av med salt, peppar och sherry.

3. Skär baguetten i tunna skivor på snedden och pensla dem med olivolja. Rosta i ugnen på 200° tills brödet har fått fin färg. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Fördela citronrasp och flingsalt på brödet före serveringen.

4. Häll upp soppan i skålar. Ringla över resterande olivolja och garnera med persilja.

Servering: Servera med citronkrutonger.

Ett veteöl passar bäst till denna krämiga soppa.