|
Puylinser med bakade tomater och gorgonzola
Ingredienser för 4 personer
Ingredienser
- 250 g små linser t ex puylinser
- 1 liten rödlök
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk spiskummin
- 3 msk hackad färsk körvel (eller persilja)
- 3 msk skuren dill
- 150 g gorgonzola
- 2 msk olivolja
- 1/2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
Bakade tomater
- 500 g plommontomater
- 1/2 kruka timjan
- 2 msk balsamvinäger
|
Skriv ut denna sida |
Gör så här
- Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 125°C. Skär varje tomat i 6 klyftor.
- Lägg dem med skalet ner på en bakpapperklädd plåt. Lägg timjankvistarna ovanpå tomaterna. Ringla över 1 msk balsamvinäger. Krydda med 1 tsk salt.
- Rosta mitt i ugnen 1-1 1/2 timme, tills tomaterna är halvtorra. Släng timjankvistarna och låt tomaterna svalna lite.
- Skala, halvera och skiva löken mycket fint. Lägg den i en bunke, häll på vinägern och strö över salt. Rör om och låt dra i några minuter, tills löken mjuknat lite.
- Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda, medan de fortfarande är varma, med löken och salt.
- Tillsätt olja, press i vitlök, spiskummin och peppar. Blanda ner örterna när linsblandningen svalnat något.
- Lägg upp linserna på ett stort fat eller i en skål och varva med bitar av gorgonzola och tomater. Ringla över spadet från tomaterna och servera.
|
|