Gröna plättar med limesmör
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser

  • 1 påse färsk spenat (à 250 g)
  • 125 g salladslök
  • 2 gröna chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 ägg + 1 äggvita
  • 50 g smält smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 1/2 dl mjölk (3%)
  • olivolja till stekning

Limesmör

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 lime
  • 1 1/2 msk färskpressad limejuice
  • 1 liten vitlök finhackad
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk malen vitpeppar

Skriv ut denna sida

Gör så här

  • Börja med limesmöret. Blanda alla ingredienser. Lägg på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid ändarna på plastfolien och låt smöret stelna i kylen.
  • Fräs spenaten i en stekpanna tills den har sjunkit ihop helt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan.
  • Strimla salladslöken fint. Dela, kärna ur och finstrimla chilin. 
  • Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en stor bunke. Vispa tills smeten är helt slät.
  • Blanda ner salladslök, chili och spenat.
  • Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten.
  • Stek plättar av smeten, 2 msk smet per plätt, i rikligt med olja i en stekpanna. Stek på varje sida tills de får en vacker och gyllene färg. Lägg över på hushållspapper och håll varmt. Servera med limesmör.
  • Dryck:

    För alla

    Innehåller gluten och ägg.

    Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter.

    Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris eller sojabaserad mjölkersättning.