|
Gröna plättar med limesmör
Ingredienser för 4 personer
Ingredienser
- 1 påse färsk spenat (à 250 g)
- 125 g salladslök
- 2 gröna chilifrukter (t ex spansk peppar)
- 1 3/4 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 ägg + 1 äggvita
- 50 g smält smör
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 1/2 dl mjölk (3%)
- olivolja till stekning
Limesmör
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 lime
- 1 1/2 msk färskpressad limejuice
- 1 liten vitlök finhackad
- 1 krm chiliflakes
- 1 krm salt
- 1/2 tsk malen vitpeppar
|
Skriv ut denna sida |
Gör så här
Börja med limesmöret. Blanda alla ingredienser. Lägg på ett ark plastfolie och rulla till en korv. Vrid ändarna på plastfolien och låt smöret stelna i kylen.
Fräs spenaten i en stekpanna tills den har sjunkit ihop helt. Hacka spenaten grovt och ställ åt sidan.
Strimla salladslöken fint. Dela, kärna ur och finstrimla chilin.
Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en stor bunke. Vispa tills smeten är helt slät.
Blanda ner salladslök, chili och spenat.
Vispa äggvitan hårt och vänd försiktigt ner den i smeten.
Stek plättar av smeten, 2 msk smet per plätt, i rikligt med olja i en stekpanna. Stek på varje sida tills de får en vacker och gyllene färg. Lägg över på hushållspapper och håll varmt. Servera med limesmör.
Dryck:
För alla
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör och mjölk mot laktosfria produkter.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris eller sojabaserad mjölkersättning.
|
|