Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto
Ingredienser för 4 personer

4 skockor
100 g färska champinjoner
1 finhackad schalottenlök
½ dl jungfruolja
½ dl ströbröd
salt och vitpeppar
färskpressad citron
Pesto:
1 dl finhackad persilja
1 hackad vitlöksklyfta
50 g riven parmesanost
1 dl jungfruolja

Skriv ut denna sida

Gör så här

1. Skär av över- och underdelen på skockorna, bryt av de yttersta bladen och koka skockorna genast (räkna med 30-40 minuter, känn efter med sticka att de är mjuka).
Gröp ur "skägget" när skockan svalnat.

2. Tärna champinjonerna. Låt löken smälta i oljan. Lägg i svampen och ströbrödet.
Smaka av med salt, peppar och citron till hög, lite syrlig smak.
Lägg upp röran på skockbottnarna och gratinera 15 minuter i 225 grader.

3. Kör persilja, vitlök, parmesan och olivolja i mixer till en grön sås. Servera till de ljumma skockorna.

Dryck:

Ett vin från Toscana till dessa aptitretare? Rött eller vitt är en smaksak.