Gör så här
Hummer:
1. Om hummern är färsk, koka den i saltat vatten. Plocka ur stjärt, leder och
klokött. Ställ åt sidan så länge.
Hummerolja:
2.Grovhacka hummerskalen och fräs dem lätt i oljan i en kastrull på medelvarm
spis. Tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om och stäng av värmen på spisen.
Låt kastrullen stå kvar på eftervärmen 20-30 min så att oljan drar åt sig
skaldjurssmaken. Sila av och ställ åt sidan så länge.
3. Skär fyra tunna skivor av kålroten. Skär resten i små bitar och värm dem med
2 msk av hummeroljan i en kastrull med lock på svag värme. Rör om då och då
tills kålroten blivit mjuk. Mosa ihop med en gaffel och smaka av med salt. Låt
kålrotskivorna puttra i citronjuice, honung, vitt vin, rosmarin och 2 msk
hummerolja tills de börjar mjukna. Smaka av med salt. Tag upp kålrotsskivorna
och spara lagen.
4. Halstra hummerbitarna lätt i lite av hummeroljan.
Servering:
Fördela kålrotsmos i en djup tallrik. Lägg på kålrotsskiva och toppa med hummer.
Häll över lite lag från kålrotsskivorna.
Dryck: Ett lätt, friskt gärna aromatiskt vin, ett
rosévin, eller varför inte en halvtorr champagne passar bra.
|