Grönkålspaj med valnötter
Ingredienser för 6-8 personer

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 1/2 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 2 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 250 g färsk grönkål eller spenat
  • 2 rödlökar
  • 2 dl valnötter
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 200 g getost (chèvretyp)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Skriv ut denna sida

Gör så här

  • Hacka snabbt ihop smör och mjöl, allra helst i en matberedare.
    Tillsätt vattnet och fortsätt mixa tills du har en deg. Låt degen ligga i kylskåpet 30 minuter.

  • Fyllning: Repa och grovhacka grönkålen. Koka den i lättsaltat vatten i 5–10 minuter.
    Låt rinna av i ett durkslag.

  • Skala, halvera och skiva löken tunt.
    Fräs lök och kål i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna några minuter.
    Krydda med salt och peppar.

  • Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform.
    Nagga degen med en gaffel.
    Förgrädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.

  • Grovhacka valnötterna. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke.

  • Lägg kålblandningen i det förgräddade paj skalet.
    Smula över chèvren och häll äggstanningen i formen. Strö över valnötterna.

  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
  • Dryck: