Butternut squash pizza

Ingredienser

  • Pizzadeg

    • 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
    • 2 dl vatten (37ºC)
    • 1/2 tsk salt
    • 2 msk olivolja
    • 3 dl mjöl av fullkornsdinkel
    • 3 dl vetemjöl

    Vitlökspuré

    • 4 hela vitlökar
    • 2 dl olivolja
    • 1 tsk salt

    Fyllning

    • 1 butternutpumpa (à ca 1 kg)
    • 1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
    • 1 mozzarella (à 125 g)
    • 2 dl riven parmesanost
    • 1 msk hackad färsk oregano
    • 1/2 påse rucola (à 65 g)
    • 1 dl grovhackade valnötter
    • 2 msk olivolja
    • 2 tsk flingsalt
    • svartpeppar

Skriv ut denna sida

Gör så här

  • Vitlökspuré: Börja med vitlökspurén. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem hela i en stekpanna.

  • Häll på olivolja så det täcker. Låt dem sjuda på svag värme ca 20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Rör då och då. 

  • Mixa vitlöken med oljan helt slät. Smaka av med salt.

  • Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och olivolja samt mjölsorterna. Arbeta degen ca 5 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.

  • Fyllning: Sätt ugnen på 225°C. Skala pumpan med potatisskalare.
  • Dela på längden. Gröp ut kärnorna. Skär halvorna i tunna skivor tvärsöver.

  • Lägg pumpaskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över och strö på paprikapulver och flingsalt. Blanda. 

  • Rosta mitt i ugnen tills pumpan fått lite färg, ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden. 

  • Dela degen i 2 eller 4 delar (för 4 port). Kavla ut till tunna bottnar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Bred på vitlökspuré. Fördela mozzarella och parmesan över. 

  • Lägg på pumpaskivor och oregano. Grädda pizzorna mitt i ugnen tills kanterna fått fin färg, ca 15 minuter. 

  • Toppa pizzorna med rucola och valnötter. Salta, peppra och servera. 
  • Dryck: