Tonfisk "ras el hanout" med tagetes och blodgrapefrukt
Ingredienser för 4 personer

500 g fin tonfisk
1 tsk kryddpappar, hel
½ muskotnöt
0,25 g saffran
2 tsk svartpepparkorn
1 st kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 bit ingefära
2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin, hel
10 g torkad citron eller lime

Tagetes och grapefruktsås:
20 st tagetesblad, obs! ätbar sort
1 dl matlagningsolja
2 msk olivolja, extra virgin
1 st blodgrapefrukt
1 msk salt
1 msk socker

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
 

Tonfisk:
1. Rosta alla kryddorna utom gurkmeja och saffran ca 5 minuter i torr panna på mediumvärme. Tillsätt saffran och gurkmeja i panna och ta bort från värmen.

2. Mixa eller mal kryddorna i mortel när de svalnat.

3. Krydda tonfisken runt om med kryddblandningen och stek på hög värme i lite olja.

4. Skär tonfisken i 3 bitar per person strax innan servering.

Tagetes och grapefruktsås:
1. Riv skalet av grapefrukten med rivjärn. Häll socker över skalet och låt stå i ca 20 minuter.

2. Skär bort det vita från frukten och frigör klyftorna med en liten kniv, var noga med att spara saften.

3. Mixa zest och klyftor tillsammans, spä med juicen om det är för tjockt. Passera genom en fin sil när purén är slät.

Servering: Rör ned olivoljan i yoghurten. Lägg upp på faten tillsammans med tagetesbladen.

Dryck:
Allra bäst passar ett halvtorrt vitt vin som är druvigt & blommigt, men du kan också ta ett friskt & fruktigt halvtorrt vin. Om du hellre vill dricka öl är veteöl det självklara valet.