Gratinerade gäddqueneller
Ingredienser för 4 personer

500 g benfri gäddfilé
2 ägg
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
salt
peppar
muskot

Till gratängsås:
1 sats
Mornaysås »
riven parmesanost

Skriv ut denna sida

Gör så här
1. Mal gäddfilén i köttkvarn. Lägg över färsen i food processor och ställ den med övriga ingredienser i kylen 30 minuter. Det är viktigt att allt är kallt.

2. Laga mornaysåsen »

3. Salta färsen och kör in saltet på högsta hastighet i processorn. Tillsätt ägg och vitor lite i sänder. Häll till sist sakta grädden i en tunn stråle fortfarande med högsta hastighet på processorn. Krydda med peppar och lite muskot.

4. Stäng av processorn och forma små ägg av färsen med hjälp av en våt sked. Koka sakta i saltat vatten.

5. Lägg de kokta quenellerna i en eldfast form, slå över såsen, pudra med Parmesanost och gratinera i ugn 225° tills ytan blivit vackert gyllene.

Dryck:
Ett vitt torrt, fyllligt & smakrikt vin, från exempelvis Bourgogne eller Bordeaux.