Vegetarisk Lasagne
Ingredienser för 4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 bit rotselleri (ca 350 g)
500 g färska champinjoner
2 msk olivolja
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 burk hela tomater (400 g)
1 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk rosmarin
salt och peppar
ca 15 lasagneplattor
2 dl riven ost

Béchamelsås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1/2 krm muskot
salt och peppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri. Finhacka svampen. Fräs den gula löken, morot och selleri i olja och smör i en kastrull på medelvärme ca 4 minuter. Tillsätt vitlök och svamp och fräs ytterligare ca 5 minuter. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt tomater, tomatpuré och rosmarin. Smaka av med salt och peppar. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret till béchamelsåsen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och rör ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka up. Sänk värmen och sjud under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt muskot. Smaka av med salt och peppar.

3. Varva grönsaksblandningen med béchamelsås och lasagneplattor i en väl smord ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Strö över osten. Gratinera lasagnen i mitten av ugnen ca 35 minuter.

Servering:

Dryck: Här passar de flesta drycker, låt den egna smaken avgöra om det blir rött, vitt, rosé eller öl.