Puylinser med bakade tomater och gorgonzola
Ingredienser för 4 personer

Ingredienser

  • 250 g små linser t ex puylinser
  • 1 liten rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 msk hackad färsk körvel (eller persilja)
  • 3 msk skuren dill
  • 150 g gorgonzola
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Bakade tomater

  • 500 g plommontomater
  • 1/2 kruka timjan
  • 2 msk balsamvinäger

Skriv ut denna sida

Gör så här

  1. Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 125°C. Skär varje tomat i 6 klyftor.
  2. Lägg dem med skalet ner på en bakpapperklädd plåt. Lägg timjankvistarna ovanpå tomaterna. Ringla över 1 msk balsamvinäger. Krydda med 1 tsk salt.
  3. Rosta mitt i ugnen 1-1 1/2 timme, tills tomaterna är halvtorra. Släng timjankvistarna och låt tomaterna svalna lite.
  4. Skala, halvera och skiva löken mycket fint. Lägg den i en bunke, häll på vinägern och strö över salt. Rör om och låt dra i några minuter, tills löken mjuknat lite.
  5. Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av ordentligt. Blanda, medan de fortfarande är varma, med löken och salt.
  6. Tillsätt olja, press i vitlök, spiskummin och peppar. Blanda ner örterna när linsblandningen svalnat något.
  7. Lägg upp linserna på ett stort fat eller i en skål och varva med bitar av gorgonzola och tomater. Ringla över spadet från tomaterna och servera.