Grön nudelwok med sweet chilisås
Ingredienser för 4 personer
1 stor vitlöksklyfta
1/2 röd chilifrukt
1 tsk riven, färsk ingefära
1/2 msk matolja
1 1/2 dl hönsbuljong
1 tsk maizenamjöl utrört i lite vatten
1 tsk sesamolja
1 tsk strösocker

Nudelwok:
300 g äggnudlar
100 g sockerärter
1 broccoli (200 g)
50 g salladslök
150 g shitake eller annan svamp
1 msk matolja

Till servering:
färsk koriander

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs hastigt vitlök, chili och ingefära i matolja i en kastrull. Häll på buljongen.

2. Red av med maizenamjölet till en simmig sås. Rör i sesamolja och socker. Ställ såsen åt sidan så länge.

Nudelwok:
1. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt.

2. Strimla sockerärterna. Dela broccolin i mindre bitar. Skär löken i långa bitar på snedden. Skär större svampar i mindre bitar.

3. Hetta upp oljan i en wok. Tillsätt grönsakerna och rör snabbt. Det ska bli heta, inte stekas eller kokas. Tillsätt nudlar och sweet chilisås. Blanda ihop ordentligt.

Servering: Servera med färsk koriander.

Det är hettan i denna rätt som styr dryckesvalet. I det här fallet passar ett
druvigt blommigt halvtorrt vitt vin bäst. Lika bra passar en veteöl med sin
milda beska och kryddighet. Man bör undvika rödvin då dess strävhet och hettan i  maten förstärker varandra.