Crêpes med portvinsstuvade champinjoner
Ingredienser för 4 personer
Till smeten:
2 ägg
2 gulor
1½ dl vatten
1½ dl kaffegrädde
1 msk socker
1½ dl vetemjöl

Till fyllningen:
250 g champinjoner
1 dl vispgrädde
1 msk hackad lök
2 msk rött portvin
2 tsk beurre manié
1 msk smör

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Grädda ljusa, mycket tunna crepes på måttlig värme.

2. Borsta och klyv champinjonerna i 4 delar från hatt till fot. Fräs svampen med den hackade löken på hög värme. När svampen börjar koka i sin egen vätska tillsätter du grädden och låter sjuda några minuter tills grädden kokat ut och börjar tjockna.

3. Klicka ned beurre manié* under vispning längs botten tills stuvningen fått slät, blank konsistens.

4. Avsluta med portvinet, smaka av med salt och lite nymald peppar och låt mogna ytterligare 2 minuter på svag värme.

5. Lägg upp crepen på en arbetsbänk och lägg på en stor matsked fyllning, varm eller rumstempererad. Rulla samman crepen och vik in ändarna så att de inte bränns vid under gratineringen.

6. Lägg över i en ugnsfast form. Strö över lite riven ost, till exempel Parmesan och gratinera några minuter i stark övervärme.

*Beurre manié
En klick rumstempererat smör som blandas med lika mängd vetemjöl. Vispas ut i kraftigt kokande vätska under cirka en minut.

Servering: direkt efter ugn.

Denna förrätt med sina milda smaker passar bra när man serverar samma vin genomgående i en meny. Ett fylligt smakrikt torrt vitt vin som är fruktigt passar bra, även ett mjukt bärigt, lätt kylt rött vin fungerar.