Bakade auberginer med bulgur och raita
Ingredienser för 4 personer
2 auberginer
salt
4 msk olivolja
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 chilifrukt
2 tomater
1 dl finhackad, färsk koriander
1 dl finhackad persilja
pressad saft av 1 lime
peppar

Raita:
1 burk matlagningsyoghurt
1/2 dl hackad, färsk mynta
salt och peppar

 

Skriv ut denna sida

   


Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Dela auberginerna på längden, salta och pensla med lite av olivoljan. Lägg dem i en smord ugnssäker form och baka i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt auberginerna svalna något, gröp ur dem försiktigt så att skalen inte går sönder och grovhacka aubergineköttet.

3. Koka bulgur och vatten i en kastrull på medelstark värme ca 10 minuter tills vätskan kokat bort. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Dela tomaterna och gröp ur inkråmet. Skär fruktköttet i små bitar.

4. Blanda bulgur med aubergineköttet och resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar.

5. Blanda ihop yoghurt och mynta till raitan, smaka av med salt och peppar.


Servering:
Fyll aubergineskalen med bulghurblandningen och servera med raita.

Förstahandsval som dryck är öl, gärna veteöl eller en ale. Som vinalternativ kan ett druvigt & blommigt vitt vin med en aning sötma bli bra.