Crostini med röd rostad paprika samt salt- och saffranstekta räkor (Peter Carstens och Peter Norman)
Ingredienser för 4 personer
1 baguette, skuren diagonalt i tunna skivor, ca 20 st
5 röda paprikor, urtagna och delade på mitten
60-80 skalade räkor
1 g saffran
ca 1 msk gourmetsalt
1/2-1 msk chiliflakes
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 1/2 dl olivolja

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1.Grilla, alternativt smörstek de tunt skurna baguetteskivorna. Ställ åt sidan.

2.Sätt ugnen på 250°C och grill. Lägg de delade paprikorna med skinnsidan uppåt på ett ugnsfast fat. Sätt in fatet i övre delen av ugnen och grilla ytan på paprikan ca 15-20 minuter tills den börjar bli svartprickig och skalet börjar lyfta sig. Tag ut från ugnen och lägg de rostade paprikorna i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå och svalna. På det här sättet lossnar skalet lättare. Drag sedan skalet av paprikorna och dela i bitar.

3.Blanda samman olivolja, saffran, chiliflakes, salt och pressad vitlök och vänd därefter ner räkorna. Hetta upp en stekpanna och fräs räkorna. Låt räkorna rinna av i en sil.

Servering: Lägg paprika på bröden, därefter 3-4 räkor.

Dryck:
Om man är lite sparsam med chilin passar en fatlagrad chardonnay mycket bra till eller helt enkelt en ljus lager med inte för stor beska.