Saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta
Ingredienser för 4 personer
8 musslor
4 havskräftor
200 g laxfilé
200 g torskfilé
1 msk smör
1 purjolök
2 morötter
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning
6 dl vatten
2 dl grädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
salt och peppar
dill

Bröd:
4 dl vetemjöl
2 krm salt
1½ dl vatten

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Brödet:
1. Blanda vetemjöl och salt. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta till en jämn, fin deg. Tillsätt mer vatten vid behov.

2. Låt degen vila i 30 min under duk. Knåda degen och dela i bitar. Forma till runda bollar med mjölade händer. Platta ut varje boll till en rund, tunn kaka.

Grytan:
1. Skölj och borsta musslorna. (Släng de som inte stänger sig om du knackar på dem.) Lägg dem i kokande vatten, koka några minuter tills de öppnar sig. (Släng de som inte öppnat sig!)

2. Koka havskräftorna med vatten och salt i 5-6 min. Skala och skär grönsakerna i mindre bitar, hacka vitlöken.

3. Skär fisken i bitar och skala kräftorna. Fräs grönsakerna mjuka i smöret, tillsätt vatten och buljongtärning. Häll i grädde och saffran. Låt koka upp och koka ihop 5-10 min.

4. Lägg i fisken, koka i ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg kräftstjärtarna i tallrikarna. Lägg upp soppan, garnera med musslor och dill.

5. Medan grytan kokar, gräddar du brödet, 1 åt gången ca 1 minut per sida.

Dryck:
Ett fylligt & smakrikt vitt vin med en fatkaraktär bäst.