Rotsellerisoppa med basilikaolja
Ingredienser för 4 personer
500 g rotselleri
1 gul lök
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 liter vatten
salt
vitpeppar

Basilikaolja:
1 kruka basilika
½ dl olivolja
saft av ½ citron

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
 

1. Skala sellerin och skär i grova bitar. Skala och grovhacka löken.

2. Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs selleri och lök 3-4 minuter tills löken är mjuk. Tillsätt vin och buljongtärning och låt vinet koka in något, tillsätt grädde och vatten och låt allt koka upp. Sjud på svag värme under lock cirka 15 minuter, sellerin ska kännas mjuk.

3. Mixa allt i matberedare (i två omgångar om behållaren är mindre) till slät konsistens.

Basilikaolja:
Mixa basilika, olja och citronsaft till en slät sås.

Servering: Ringla basilikaoljan över den varma soppan och servera.

Dryck: 
Ett torrt mousserande vin eller en veteöl.