Hummersoppa
Ingredienser för 4 personer
1 hummer (400g)
4 matskedar olja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt
cayennepeppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skala grönsakerna och tärna dem fint. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem, krossa dem sedan i små bitar.

2. Koka upp buljongen i en stor kastrull. Värmolja i en mindre kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot, selleri och lagerblad lika länge till.

3. Ta av den från värmen och rör in mjölet. Häll över massan i buljongen i den stora kastrullen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock.

4. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft. Sila soppan och lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller

Servering: servera hummerköttet vid sidan av. Färsk hummer läggs i 10 min före servering.

Dryck:
Det är gott med ett fylligt & smakrikt torrt vitt vin eller varför inte en torr sherry.