Örtgratinerade musslor  
Ingredienser för 4 personer

1 kg färska blåmusslor med skal
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
100 g smör
1/2 dl färsk basilika
1/2 dl bladpersilja
1 krm svartpeppar
ströbröd

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250°C. Skrapa och tvätta musslorna. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar dem i t ex köksbänken.

2. Koka upp vatten och 1 tsk salt i en kastrull, lägg ner musslorna och låt koka under lock tills de öppnat sig. Lyft upp musslorna ur kastrullen och bryt av ena skalhalvan. Lägg musslorna i en ugnssäker form.

3. Skala vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med smör, örter, peppar och resterande salt i en matberedare till en jämn smet. Fördela smöret på musslorna. Strö över ströbröd. Gratinera i mitten av ugnen i 5-7 minuter.

Servering: Servera genast efter ugn.

Dryck:
Denna rätt
kräver ett fylligt & smakrikt torrt vitt vin, gärna med någon fatkaraktär. Även en ljus lageröl med medelstor beska passar bra till.