Musslor i vitt vin  
Ingredienser för 4 personer

(Som varmrätt räcker denna sats till 2 portioner)
1 kg färska blåmusslor med skal
1/2 purjolök
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 1/2 dl torrt vitt vin

Till servering:
pommes frites
majonnäs

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Skrapa och tvätta musslorna. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar dem i t ex köksbänken.

2. Skölj och skär purjon fint. Fräs den i olja i en kastrulll ca 2 minuter. Rör hela tiden.

3. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och timjan i kastrullen och fräs ytterligare ca 1 minut.

4. Lägg ner dem i kastrullen. Salta och peppra. Rör om försiktigt. Häll i vinet och sjud under lock tills skalen på musslorna öppnat sig, ca 5 minuter.

Servering: Servera omedelbart med pommes frites och majonnäs.

Dryck:
Allra bäst passar ett friskt & fruktigt, torrt vitt vin. Vinet i grytan behöver inte vara av samma sort men får gärna vara i samma stil.