Limemarinerade fisk- och skaldjursspett med saffransyoghurt och potatiskaka  
Ingredienser för 4 personer

 Potatiskakan:
Ca 1 kg potatis (typ King Edward)
Palsternacka, rotselleri och morot efter tycke och smak
1-2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
3 ägg
2½ dl mellangrädde (eller gräddmjölk)
salt och svartpeppar

Spetten:
Ca 250 g vardera av torsk och lax
8 havskräftstjärtar och 8-12 blåmusslor
1-2 röda paprikor
1 purjolök
4 skivor parmaskinka
olivolja
lime
citron
vitlök

Yoghurtsåsen:
2 dl matlagningsyoghurt
1 pkt saffran (0,5 g)
1 klyfta vitlök
salt

Servering:
1 dl färska örter efter tillgång

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
 

Potatiskakan:
Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Finhacka lök och vitlök. Varva potatis, rotfrukter, lök och kryddor i en ugnsfast rund form. Vispa ihop grädde, ägg och svartpeppar och häll det över potatiskakan. Grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen i 200 grader.

Saffransyoghurt:
Blanda saffran, matlagningsyoghurt och finhackad vitlök. Salta. Låt stå kallt.

Spetten:
Blanda olivolja, lime, citron, vitlök och salt till en god marinad. Marinera portionsbitar av fisk och kräftstjärtar i en timme. Linda in kokta avsvalnade musslor i parmaskinkan. Varva fisk, kräftstjärtar och musslor med paprika och purjolöksbitar på spett. Pensla med marinad. Grilla på grill, i grillpanna eller ugn 3-5 min på varje sida.

Servering: Servera spetten på en bädd av färska örter med en portionsbit potatiskaka och en klick saffransyoghurt.

Dryck:
Det blir allra godast med ett fylligt & smakrikt vitt vin. En ljus lager kan vara ett alternativ.