Kålrot med hummer och rosmarin (Thomas Drejing)
Ingredienser för 4 personer Hummer:
1 färsk eller kokt hummer (ca 500 g)
250 g kålrot, skalad
1 msk citronjuice
2 tsk honung
4 msk vitt vin
10 blad färsk rosmarin, grovhackade
salt

Hummerolja:
hummerskal
2 dl rapsolja
1/2 purjolök, skuren i små bitar
3 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 lagerblad
1/2 röd paprika, skuren i bitar
1 tsk tomatpuré

Skriv ut denna sida

Gör så här
Hummer:
1. Om hummern är färsk, koka den i saltat vatten. Plocka ur stjärt, leder och klokött. Ställ åt sidan så länge.

Hummerolja:
2.Grovhacka hummerskalen och fräs dem lätt i oljan i en kastrull på medelvarm spis. Tillsätt de övriga ingredienserna. Rör om och stäng av värmen på spisen. Låt kastrullen stå kvar på eftervärmen 20-30 min så att oljan drar åt sig skaldjurssmaken. Sila av och ställ åt sidan så länge.

3. Skär fyra tunna skivor av kålroten. Skär resten i små bitar och värm dem med 2 msk av hummeroljan i en kastrull med lock på svag värme. Rör om då och då tills kålroten blivit mjuk. Mosa ihop med en gaffel och smaka av med salt. Låt kålrotskivorna puttra i citronjuice, honung, vitt vin, rosmarin och 2 msk hummerolja tills de börjar mjukna. Smaka av med salt. Tag upp kålrotsskivorna och spara lagen.

4. Halstra hummerbitarna lätt i lite av hummeroljan.

Servering:
Fördela kålrotsmos i en djup tallrik. Lägg på kålrotsskiva och toppa med hummer. Häll över lite lag från kålrotsskivorna.

Dryck:
Ett lätt, friskt gärna aromatiskt vin, ett rosévin, eller varför inte en halvtorr champagne passar bra.