Insjögös i blåmussel- & kräftsmörsås
Ingredienser för 4 personer
800 g potatis, skalad
400 g gröna brytbönor, sockerärter och bondbönor
1 kg färska blåmusslor
400 g gösfilé
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin
140 g kräftstjärtar
3 msk hackad persilja
100 g smör
1 lime (saften)
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Koka potatisen. Förväll bönor och ärter några minuter i saltat vatten och lägg dem sedan i iskallt vatten, så behåller de sin färg och spänst.

2. Skölj musslorna och kasta dem som är öppna och inte stänger sig när du knackar dem i diskbänken. Hacka lök och vitlök, lägg dem i en vid kastrull, slå på vinet och koka upp. Tillsätt musslorna, koka tills de öppnat sig, 2–3 minuter.

3. Ta upp musslorna och plocka dem ur skalen.

4. Hacka musselkött, kräftstjärtar och persilja, blanda med smör och limesaft. Koka upp musselbuljongen med grädden, smaka av med salt och peppar och tillsätt gösfilén i den vida kastrullen. Låt koka upp, sänk värmen och låt stå 3-4 minuter. Lyft upp gösfilén och vispa i mussel- och kräftsmöret.

5. Pressa den kokta potatisen. Värm bönor och ärter i mikro eller stekpanna servera.

Dryck:
Ett torrt mousserande vin gärna en Champagne och veteöl är också en god kombination.