Broccoli med musselemulsion
Ingredienser för 6 personer

Ingredienser

  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 500 g färska blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl rapsolja (neutral smak)
  • 1 msk rapsolja till stekning
  • salt

Skriv ut denna sida

Gör så här

  • Skölj och borsta musslorna under kallt vatten.
    De som inte sluter sig när du knackar på dem ska slängas. Likaså trasiga musslor.
    Dra bort ev skägg.

  • Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Fräs löken glansig i olja i en stor och vid kastrull utan att den tar färg ca 1 minut.

  • Höj värmen till max och lägg ner musslorna. Häll på vinägern, lägg på ett lock och låt koka 3-4 minuter. Skaka kastrullen och rör om efter halva tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig.

  • Sila av musslorna och behåll spadet. Koka ner spadet i en liten kastrull tills cirka en tredjedel återstår. Låt svalna helt. Plocka musslorna ur skalen ca 20 stycken går åt (för 6 port).

  • Mixa musslor och spad med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och ev mer äppelcidervinäger.

  • Ansa och skär varje broccoli i 3 bitar på längden. Skala ev stjälkarna.

  • Koka broccolin mjuk men med spänst kvar i lättsaltat vatten, tag upp dem efter 30 sekunder, för mjukare konsistent låt dem koka lite längre.

  • Häll av och låt ånga av en kort stund. Klicka musselemulsionen på tallrikarna.

  • Ställ broccolin med kronan ner i den.
  • Dryck: