Spaghetti med blåmusslor
Ingredienser för 4 personer
1 kg blåmusslor
2 msk olivolja
1 gul lök (hackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
4 dl vitt vin
1 röd spansk peppar (hackad, utan kärnor)
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
300 g spaghetti
1/2 dl bladpersilja (finhackad)
 

Skriv ut denna sida
   

Gör så här
1. Borsta musslorna väl under rinnande vatten. Kasta de trasiga och de som inte stänger sig när du knackar på dem.

2. Hetta upp en stor kastrull, tillsätt olivolja, lök och vitlök. Låt löken mjukna utan att få färg under lock i några minuter. Häll i vin och blåmusslor och lägg på locket. Skaka kastrullen över värmen 3-4 minuter. Lägg över musslorna i en skål, kasta de som inte har öppnat sig.
Plocka hälften ur sina skal.

3. Smaksätt musselbuljongen till önskad styrka med röd spansk peppar och tillsätt smör. Stavmixa buljongen. Smaka av med salt och peppar.

4.
Koka pastan aningen kortare än förpackningen anger (den efterkokar alltid något).

Servering: Häll av och servera med musslorna i djupa tallrikar. Häll den varma buljongen över och strö till sist persilja över.

Dryck:
Allra bäst passar det med ett torrt mousserande vin, gärna från Champagne, till rätten. Ett friskt & fruktigt vitt vin är också en utmärkt följeslagare och helst då något gjort på druvan sauvignon blanc.