Whiskygravad lax
Ingredienser för 4 personer

1,2 kg lax av mittbiten
3 msk rosépeppar+ 1 msk till garnering
1 tsk vitpeppar
0,5 dl salt
0,5 dl socker
0,5 dl whisky

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Ta bort ryggbenet på laxen och dela biten tvärs.

2. Blanda kryddorna, rosépepparn ska krossas. Klappa in kryddorna i fisken. Lägg fiskbitarna med köttsidan mot varandra, tunn sida mot tjock sida. Häll whiskyn i en tät påse.

3. Lägg fisken i påsen med whiskyn i kylen i två dygn, vänd morgon och kväll.

4. Skär upp i tunna, vackra skivor.

Den whiskygravade laxen är lite annorlunda i sin smak, lätt aromatisk och smakrik, men precis lika enkel att göra som vanlig gravlax.

Dryck: Det som passar bäst till är en ljus lager, vill du dricka vin är det bäst med ett vitt sådant med en liten sötma.