Torskbullar
Ingredienser för 4 personer

Torskbullar
500 g malen torsk
1 finhackad gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
0,6 dl grädde
0,6 dl mjölk
salt och peppar
socker
smör

Persilje-, citron- och pepparrotssallad:
40 g nyriven pepparrot
2 dl persiljeblad
olivolja
skalet av en halv tvättad citron i tunna strimlor

Kaviarsås:
1 dl créme fraiche
1 dl grädde
80 g smör
saften av 1/2 citron
2 msk Kalles kaviar
1 msk fint skuren bladpersilja
salt och vitpeppar från kvarn

Potatis- jordärtskocks- och äppelmos:
150 g mjölig potatis
150 g skalade jordärtskockor
1 stort grönt äpple
30 g smör i centimeterstora kuber
salt och peppar
riven muskot

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

Torsk-"köttbullar":
Vispa ihop ägg, ströbröd, grädde och mjölk. Låt stå och dra i en halvtimme. Lägg färsen under tiden i en avrinningssil och låt stå så torrt som möjligt. Stek löken i lite smör. Tillsätt en nypa socker. Blanda färs, lök och brödblandning. Smaka av med salt och peppar från kvarnen. Forma små bullar som steks ljusbruna i smör på ej för hög värme.

Kaviarsås:
Koka upp grädden. Sänk värmen. Smält créme fraichen i grädden. Häll i citronsaften. Vispa i det rumsvarma smöret klickvis när det börjar att sjuda. Rör i kaviaren. Smaka av med peppar och eventuellt salt. Lägg slutligen i persiljan.

Potatis- jordärtsskocks- och äppelmos:
Koka potatis och jordärtskockor i lätt saltat vatten tills de är mjuka. Låt äpplet koka med de sista två minuterna. Häll av vattnet och låt ånga av. Pressa allt och rör ihop med smöret. Smaka av med salt och peppar samt muskot.

Persilje-, citron- och pepparrotssallad:
Blanda alla ingredienser och använd som garnityr.

Dryck:
En ljus lageröl, en torr cider eller vitt friskt & fruktigt vin blir alla bra kombinationer till dessa fiskbullar.