Stekt spätta
Ingredienser för 4 personer

4 portionsspättor
1/2 dl vetemjöl
40 g smör

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Rensa spättorna och flå den mörka sidan. Gör ett snitt vid huvudet och drag skinnet mot stjärten. Skölj spättorna i kallt vatten och torka dem därefter. Salta, peppra och vänd dem i mjölet.

2. Hetta upp smöret i två eller flera stekpannor på medelgod värme. Spättorna skall stekas plant och alla på samma gång. Spätta skall serveras omedelbart.

3. Stek spättorna med den flådda, tjocka sidan nedåt när smöret bubblat färdigt och blivit lätt brynt. Vänd efter 2-3 minuter och ös därefter tjocksidan med smöret.

Servering: Lyft över på varma serveringstallrikar efter 1 minuts stekning av den tunnare undersidan. Servera med smöret som spättorna stekts i samt persilja och kokt potatis.

Dryck:
Ett vitt, torrt vin ur smaktypen druviga & blommiga, till exempel pinot gris, passar bra.