Friterade potatiskroketter med saltad torsk  (Mathias Dahlgren)
Ingredienser för 4 personer

1 liter olja till fritering
600 g potatis, skalad
ca 3/4 dl mjölk
50 g smör
100 g saltad, kokt torsk
3 äggulor
2 msk citronjuice
1 vitlöksklyfta, pressad
3 äggvitor
3 dl vetemjöl
3 dl pankomjöl (asiatiskt ströbröd)
eller vanligt ströbröd
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar

Kaprismajonnäs:
3 äggulor
3 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
5 dl majsolja
100 g kapris
salt och svartpeppar

Grönsallad:
200 g blandade salladssorter t ex
bladsallad,
romainesallad och isbergsallad
2 msk citronjuice
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Skriv ut denna sida
   

Gör så här

1. Koka och pressa potatisen. Finhacka torsken. Värm mjölk, olivolja och smör. Blanda ihop ordentligt till ett mos. Moset skall vara relativt fast i konsistensen. Beroende på hur mycket stärkelse potatissorten har, reglera med mjölkmängden. Vänd ner äggulor och torsk. Tillsätt citronjuice och vitlök. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Klicka ut smeten på t ex ett smörpapper. Slå sönder äggvitorna med en gaffel i en skål. Doppa klickar av smeten först i vetemjöl, sedan i äggvita och därefter i pankomjöl. Värm oljan till 160°C i en rymlig kastrull.

3. Fritera kroketterna gyllene och frasiga i oljan. Låt dem rinna av på hushållspapper. Smaka av med lite salt.

Kaprismajonäs:
Kör äggulor, senap, vinäger och salt i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle tills det blir en tjock majonnäs. Tillsätt kapris. Smaka av med salt och svartpeppar.

Grönsallad:
Lös lite salt i citronjuicen i en skål. Tillsätt olivoljan. Smaka av med svartpeppar. Skölj och plocka salladen från grova stjälkar. Skaka den torr. Strimla salladen och blanda med dressingen.

Servering:

Lägg upp sallad och kroketter på tallrik. Servera med kaprismajonnäs och citron. Pressa lite citronsaft över kroketterna för att få bort den oljiga smaken.

Dryck:
En ljus öl, eller ett aromatiskt vitt vin ur smaktypen druviga & blommiga, eller varför inte en torr sherry.